
انتخابات، دموکراسی نیست
- نوشته شده : سعید ممتاز
- 19 مارس 2019
- تعداد نظرات :0
سیاست و اقتصاد | سیاست | دموکراسی
| اگر در یک نظام سیاسی حتی در هر سال دو نوبت انتخابات برگزار شود اما «توزیع خردمندانه قدرت» نتیجهی این انتخابات نباشد یکی از ارکان دموکراسی با چالش مواجه شده است.
در رأیگیری، از مردم میپرسیم به چه میاندیشند؛ آنهم درست زمانی که نمیاندیشند. اگر ابتدا فرصتی برای اندیشیدن به آنها بدهیم و بعد نظرشان را جویا شویم، نتیجه جالبتر خواهد بود. جیمز فیشکین
مفهوم دموکراسی همچون هر مفهوم تاریخی دیگری دچار دگرگونیهای زیادی شده است. ارسطو در طبقهبندی معروف خود حکومتها را برحسب تعداد فرمانروایان و شیوهی اعمال حکومت آن به شش دسته تقسیمبندی میکرد: اگر حکومت به دست یک نفر اداره شود و صلاح عموم را رعایت کند، حکومت پادشاهی[1] است. اگر به دست گروهی از مردم اداره شود و صلاح مردم را رعایت کند آریستوکراسی[2] است. و اگر به دست اکثریت اداره شود و پروای خیر و صلاح مردم را داشته باشد جمهوری[3] است. در این تقسیمبندی، نوع منحرف حکومت پادشاهی تیرانی[4]، نوع منحرف آریستوکراسی الیگارشی[5]، و نوع منحرف جمهوری، دموکراسی است. البته برخی از نویسندگان شکل فاسد دموکراسی را اَکلوکراسی (حکومت تودهها و نه حکومت مردم) میدانند. همانطور که از این تقسیمبندی پیداست ارسطو دموکراسی را در طبقهی یکی از انواعِ حکومتهای منحرف جای میدهد و معتقد است که در چرخهی تغییر حکومتها باید دموکراسی به حکومت جمهوری تبدیل شود.
دموکراسی اما امروز دیگر شکلی از اشکال حکومت نیست بلکه صفتی است برای انواع حکومتها. دموکراسی امروز در کنار جمهوری، پادشاهی یا آریستوکراسی قرار نمیگیرد و هر کدام از اینها میتواند موصوف صفت «دموکراتیک» قرار بگیرند: نظام پادشاهی مشروطهی دموکراتیک، جمهوری دموکراتیک، ریاستی یا پارلمانی دموکراتیک. اما این صفتِ دموکراتیک شایستهی کدام نظام سیاسی است؟ یا کدام ویژگیهاست که با داشتن آنها میتوان دموکراتیک بود؟
آبراهام لینکلن (1809-1865) میگفت دموکراسی یعنی «حکومت مردم، به وسیلهی مردم و برای مردم»، جملهای که عیناً در قانون اساسی فرانسه بهعنوان اصل حاکمیت این کشور آورده شد:
Son principe est: gouvernement du peuple, par le peuple et pour le peuple.
برای تعریف دموکراسی جملات کوتاه دیگری هم بیان شده: «حکومت بر پایهی رضایت»، «فرمانروایی اکثریت»، حکومت با حقوق برابر برای همه»، «حاکمیت خلق» و از قبیل اینها. هرچند این تعاریف ساده و کوتاهاند؛ اما با قدری تأمل سوالهای زیادی را در ذهن آدمی ایجاد میکنند. رضایت چه کسی؟ رضایت در مورد چه چیزی؟ حقوق برابر در چه؟ چه چیزی مورد رضایت و برابری حق میشود؟ حاکمیت چیست؟ حاکمیت چه زمانی در دست مردم و برای مردم است؟. لذا میتوان گفت که مفهوم دموکراسی جدید مفهومی سهل و ممتنع است. درست به همین دلیل است که دانشمندان علوم سیاسی، حقوقدانان و جامعهشناسان فارغ از اینکه دموکراسی چیست، برای آن ویژگیهای زیادی برشمردهاند که همهی آنها را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- وجود حق مشارکت همگانی؛
- وجود آزادیها؛
- وجود تسامح و تحمل چندگانگی سیاسی؛
- حکومت اکثریت و احترام به اقلیت؛
- وجود اصل برابری؛
- توزیع خردمندانه قدرت.
- حاکمیت قانون
- شفافیت
همانطور که معلوم است دموکراسی دیگر از آن مفهوم بسیطِ «حکومتِ مردم بر مردم» تبدیل شده است به مفهومی پیچیده که برای ارزیابی وجود یا عدم آن در یک کشور باید سنجههای عینیِ زیادی را بهکار گرفت.
ما در انتخابات چه میکنیم؟
از انتخابات اگرچه امروزه بهعنوان یکی از حقوق اساسی یاد میشود اما این پدیده در مفهوم اولیه خود مجموعه عملیاتی بود که در جهت گزینش فرمانروایان یا تعیین ناظرانی برای مهار کردن قدرت، تدبیر شده بود. انتخابات به معنای فنون گزینش و شیوههای مختلف تعیین نمایندگان بود. ابزاری که بهوسیلهی آن میتوان ارادهی شهروندان را در شکلگیری نهادهای سیاسی و تعیین متصدیان اعمال اقتدار سیاسی مداخله داد. بنابراین انتخابات تنها یک وسیله بود برای تحقق هدفی والاتر و آن عبارت بود از «تعیین نمایندگان برای اعمال قدرت و ناظران برای مهار آن». پس واضح است که نهتنها انتخابات، دموکراسی نیست بلکه در نظامهای سیاسیای که مفهوم نمایندگی در آنها معنا ندارد (مثل نظامهایی با دموکراسی مستقیم در ایالتهای آنتروالد، گلاریس و آپانزل سوئیس) این ابزار حتی معیاری برای تشخیص دموکراتیک بودن یا نبودن یک نظام سیاسی نیز نمیباشد.
پس اگر در یک نظام سیاسی حتی در هر سال دو نوبت انتخابات برگزار شود اما «توزیع خردمندانه قدرت» نتیجهی این انتخابات نباشد یکی از ارکان دموکراسی با چالش مواجه شده است. اگر در کشوری نتیجهی انتخابات بر سر کار آمدنِ حاکمانی باشد که به اصل «برابری» اعتقادی نداشته باشند و «حقوق اقلیت» را زیر پا بگذارند و نسبت به مخالفین خود با «تسامح و تساهل» عمل نکنند، به دموکراسی خدشه وارد کردهاند حتی اگر کسانی که انتخاب شدهاند منتخب واقعی اکثریت باشند. نظامهای دیکتاتوری فراوانی را سراغ داریم که در آنها حداقل 4 سال یکبار انتخابات برگزار میشود اما نتیجهی این انتخابات چیزی جز قدرتمندتر شدن حاکمان و زیر پا گذاشتن حقوق مردم نبوده است.
“اگر در یک نظام سیاسی حتی در هر سال دو نوبت انتخابات برگزار شود اما «توزیع خردمندانه قدرت» نتیجهی این انتخابات نباشد یکی از ارکان دموکراسی با چالش مواجه شده است. اگر در کشوری نتیجهی انتخابات بر سر کار آمدنِ حاکمانی باشد که به اصل «برابری» اعتقادی نداشته باشند و «حقوق اقلیت» را زیر پا بگذارند و نسبت به مخالفین خود با «تسامح و تساهل» عمل نکنند، به دموکراسی خدشه وارد کردهاند حتی اگر کسانی که انتخاب شدهاند منتخب واقعی اکثریت باشند.“
باری، این برگزاری انتخابات نیست که مهم است بلکه نحوهی برگزاری و البته نتیجهی آن است که برای یک نظام سیاسی اهمیت دارد. به همین دلیل باید گفت حق با روسو (1712-1778) بود وقتی میگفت: «انتخابات به تنهایی ضمانتی برای آزادی نیست، مردم انگلستان زمانی که تصور میکنند آزادند، خود را فریب میدهند. در واقع، آنها تنها زمانی آزادند که در حال انتخاب عضوی از پارلماناند. به همین سبب، بهمحض اینکه عضوِ جدید انتخاب شد، دوباره در بند میشوند و به هیچ تبدیل میگردند». این جملات نشان میدهد که انتخابات پایان کار دموکراسی نیست و تنها یکی از مصالح روبناییِ آن است.
[1] Monarchie
[2] Aristocratie
[3] République
[4] Tyran
[5] Oligarchie
سعید ممتاز، دانشجوی دکتری حقوق عمومی از دانشگاه تهران و پژوهشگر است و مطالب ایشان در باشگاه اندیشه در همین حوزه منتشر میشود.